Charakteristika
Listerióza je bakteriálna infekcia spôsobená baktériami z rodu Listéria. Ide o potravinovú infekciu, ktorá môže spôsobiť ťažké ochorenie u tehotných žien, novorodencov, starších ľudí a osôb s oslabenou imunitou. Listerióza je zriedkavá, ale môže byť závažná až život ohrozujúca, najmä ak spôsobí meningitídu, sepsu alebo infekciu plodu počas tehotenstva. Možným zdrojom listérií môžu byť potraviny, najmä mliečne výrobky vyrobené zo surového mlieka, šaláty, mäso a pod. Všeobecne ide o nekyslé potraviny. Listerióza môže byť vážna, no správna hygiena a vhodná úprava potravín výrazne znižujú riziko nákazy. Pri podozrení na infekciu, najmä u tehotných žien a osôb s oslabenou imunitou, je nevyhnutná okamžitá lekárska pomoc.
Príznaky
Príznaky sa môžu prejaviť niekoľko dní po konzumácii kontaminovaných potravín. Ich inkubačná doba môže trvať až 30 dní alebo dlhšie, kým sa objavia prvé prejavy.
Medzi prvotné príznaky patria:
- Nevoľnosť, vracanie
- Hnačka, kŕče v bruchu
- Slabosť, mierna horúčka
- V prípade, že sa infekcia rozšíri do nervového systému, môžu byť príznaky nasledovné:
- Vysoká horúčka, zimnica
- Silná bolesť hlavy, stuhnutosť krku
- Zmätenosť, strata rovnováhy, kŕče
Kedy navštíviť lekára
Lekársku pomoc vyhľadajte v prípade silných bolestí hlavy, stuhnutosti krku, vysokých horúčkach a poruchách vedomia. Rovnako pri pretrvávajúcich tráviacich ťažkostiach, najmä po konzumácii rizikových potravín.