Charakteristika
Celiakia je autoimunitné ochorenie. Ide o trvalú neznášanlivosť imunitného systému na lepkovú bielkovinu glutén, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch obilia, ako sú pšenica, raž, jačmeň, špalda, kamut alebo ovos. Jedinci preto nemôžu jesť žiadne potraviny obsahujúce glutén. Pri celiakii imunitný systém rozpoznáva lepok ako cudzorodú látku, proti ktorej treba bojovať. Vytvára protilátky, aby ho zneškodnil a poškodzuje pritom aj vlastné štruktúry – tkanivovú transglutaminázu a endomýziu, na ktorú sa lepok podobá. Endomýzia je aj zložkou výbežkov (klkov) v čreve, cez ktoré prijímame živiny zo stravy. Preto, ak sa lepok nevylúči zo stravy, celiakia môže spôsobiť chronický zápal čreva. Zápal vyhladzuje výbežky (klky) v čreve, cez ktoré prijímame živiny. Takto naše telo nemôže získať dostatok vitamínov z jedla a môže prerásť až do onkologických problémov, zápalu kĺbov či cukrovky.
Ide o celoživotné ochorenie a o najčastejšie autoimunitné ochorenie vôbec. Celosvetovo postihuje približne jedného zo sto ľudí.
Príznaky
- Hnačka, nafukovanie, bolesti brucha
- Únava, chudokrvnosť (anémia)
- Strata hmotnosti a podvýživa
- Kožné problémy (dermatitis herpetiformis)
- Osteoporóza v dôsledku zhoršeného vstrebávania vápnika
Kedy navštíviť lekára
Lekára navštívte pri opakovaných dlhodobých tráviacich ťažkostiach nejasného pôvodu, pri nevysvetliveľnej únave, anémii alebo strate hmotnosti a rovnako, ak má váš blízky diagnostikovanú celiakiu a vy pociťujete vyššie uvedené príznaky.