UN NsM zavádza unikátny nutričný skríning

Včasná identifikácia rizika podvýživy, zlepšenie liečebných výsledkov či skrátenie dĺžky hospitalizácie. To sú len vybrané benefity nutričného skríningu na lôžkových oddeleniach, ktorý zaviedla Univerzitná nemocnica – Nemocnica sv. Michala, a.s. ako unikátny projekt v rámci Oddelenia klinickej výživy a stravovania. „Som veľmi rád, že nutričný skríning sa stal dôležitou súčasťou starostlivosti o našich hospitalizovaných pacientov. Tento projekt nie je len o diagnostike, ale najmä o personalizovanej starostlivosti a prevencii, ktorá posúva latku poskytovanej zdravotnej starostlivosti v našej nemocnici opäť na vyššiu úroveň,“ povedal Ladislav Kužela, generálny riaditeľ UN-NsM.

Tento unikátny projekt prináša množstvo benefitov nielen pre samotných pacientov, ale aj zdravotníkov. „Nutričný skríning umožňuje včas identifikovať pacientov s rizikom podvýživy, čo je podľa prieskumov kľúčový faktor ovplyvňujúci priebeh liečby, dĺžku hospitalizácie a celkovú prognózu pacienta,“ uviedla Jana Kondrcová, vedúca špecialistka pre výživu a dietetiku UN-NsM.

Pilotný projekt nutričného skríningu zaviedla UN-NsM na Internej klinike SZU a UN-NsM. Jeho opodstatnenie potvrdzujú aj prvé výsledky z tohto pracoviska. Tie poukazujú na pomerne vysoké riziko nutričnej podvýživy pacientov. Z celkového počtu 194 sledovaných pacientov s vekovým priemerom 60 rokov vykazuje riziko podvýživy až 112 a podvýživu 54 pacientov. Normálny stav výživy bol pritom počas pilotného projektu evidovaný len
u 28 pacientov, čo predstavuje 14 %.

Veľkým prínosom v rámci hospitalizácie pacientov v našej nemocnici je aj účasť nutričných terapeutov na vizitách, čím sa zlepšuje koordinácia starostlivosti o pacientov. Títo odborníci zabezpečujú individuálny prístup, rýchlu intervenciu pri nutričných problémoch a edukáciu pacientov aj zdravotníckeho personálu. Rovnako plánujeme v najbližšom období rozšíriť poskytovanie zdravotnej aj nutričnej  starostlivosti v rámci nutričnej ambulancie, ktorej garantom je MUDr. Andrea Fojtová, PhD. Cieľom tejto špecializovanej ambulancie je pomocou individuálneho prístupu k pacientom pomôcť zaviesť dietetické opatrenia do  ich bežného života a zlepšovať tak prognózu ochorenia. Rovnako dôležitou súčasťou je aj edukácia o vplyve stravovania na zlepšenie zdravotného stavu.

V rámci iniciatívy na zlepšenie výživy sme rozšírili možnosti stravovania zamestnancov
o „plant-based“ jedlá s vyšším podielom rastlinných zložiek. Táto zmena viedla k nárastu počtu stravníkov o 35 %, čo dokazuje, že kvalitná výživa je atraktívnou voľbou aj pre personál nemocnice.

 

7 benefitov nutričného skríningu v nemocnici:

Včasná identifikácia rizika podvýživy

Skríning umožňuje identifikovať pacientov ohrozených podvýživou, ktorá môže zhoršiť priebeh choroby, predĺžiť hospitalizáciu a zvýšiť mortalitu.

Zlepšenie liečebných výsledkov

Pacienti s adekvátnou výživou lepšie reagujú na liečbu, rýchlejšie sa zotavujú a majú menšie riziko komplikácií, ako sú infekcie alebo dekubity.

Prevencia komplikácií

Včasná intervencia pri nutričných deficitoch môže predísť komplikáciám spojeným
s dlhodobým hladovaním alebo zlou výživou, napríklad svalovej atrofii alebo oslabeniu imunity.

Personalizácia výživy

Skríning poskytuje základné informácie pre prispôsobenie nutričnej podpory konkrétnym potrebám pacienta (napr. enterálna alebo parenterálna výživa, prípadne zohľadnenie špecifických stravovacích návykov).

Skrátenie dĺžky hospitalizácie

Pacienti, u ktorých sa včas identifikuje riziko podvýživy, majú zvyčajne kratší čas hospitalizácie a nižšie náklady na zdravotnú starostlivosť.

Zlepšenie kvality života

Adekvátna výživa podporuje celkovú fyzickú a psychickú pohodu pacienta počas hospitalizácie aj po prepustení.

Optimalizácia výdavkov na zdravotnú starostlivosť

Včasné intervencie a efektívna nutričná podpora znižujú náklady spojené s komplikáciami, dlhodobou hospitalizáciou a opätovnými prijatiami do nemocnice.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho medzi priateľmi.