Oddelenie liečebnej výživy a stravovania (OLVaS) zabezpečuje výživu pre hospitalizovaných pacientov podľa ich zdravotného stavu, resp. diétnych obmedzení a zároveň aj stravu pre zamestnancov. Oddelenie rozšírilo ponuku jedál pre zamestnancov s obsahom plant based jedál.
OLVaS zabezpečuje na oddeleniach nutričný skríning hospitalizovaných pacientov, čo umožňuje včasnú identifikáciu pacientov ohrozených podvýživou, ktorá zhoršuje priebeh choroby, predlžuje hospitalizáciu a zvyšuje mortalitu. Zároveň včasne zachytená a adekvátne riešená malnutrícia naopak zlepšuje liečebné výsledky a stav pacienta.
Oddelenie zároveň ponúka služby v oblasti nutričného poradenstva a dietetických odporúčaní aj pre pacientov v ambulantnej starostlivosti a v edukovaní nutričnej gramotnosti. OLVaS poskytuje komerčné konzultácie a návrhy na dodržiavanie a zmenu životného štýlu a stravovacích návykov. Rovnako oddelenie ponúka možnosť vypracovania vysoko personalizovaných nutričných plánov a odporúčaní pre pacientov po prepustení z nemocnice, prípadne pre pacientov v ambulantnej starostlivosti a implementovanie vhodných diétnych režimov do praxe v súlade s ich bežným denným režimom.
Poskytované služby:
- Nutričný skríning hospitalizovaných pacientov
- Účasť na vizitách
- Konzílium, resp. možnosť konzultácie s lekárom o indikácii vhodného diétneho režimu
- Edukácia pacienta
- Individuálne a skupinové konzultácie
- Analýza stravovacích návykov
- Vypracovávanie vysoko personalizovaných stravovacích plánov
- Školenia a prednášky v rámci nemocnice aj externe
- Meranie kompozície tela na InBody 370S (váha na analýzu kompozície tela)
- Spolupráca s psychologickým centrom pri manažovaní ochorení GIT
Rozpis poskytovaných služieb a kompetencií jednotlivých členov tímu OLVaS:
- Lekár gastroenterológ
- dohliada na enterálnu a parenterálnu výživu pacientov
- Nutričné terapeutky
- dohľad nad výdajom diétnej stravy pre pacientov
- účasť na vizitách
- konzultovanie a edukovanie pacientov v ich adekvátnom diétnom režime v súlade so zdravotným stavom pacienta
- konzultácia s lekárskym tímom
- individuálne a skupinové konzultácie v oblasti výživy a stravovania
- zostavovanie individuálnych nutričných plánov vychádzajúcich z analýzy aktuálnych stravivacích návykov/nutričného skríningu pacienta
- prednášková činnosť
- meranie kompozície tela na bioimpedančnej analyzačnej váhe InBody 370S (posiela svalovej, tukovej hmoty, viscerálny tuk, BMI, podiel tekutín, obvody tela, metabolický vek…)
- Špecialistky na výživu a dietetiku
- dohľad a edukácia pacientov a personálu v stravovaní
- individuálne a skupinové konzultácie v oblasti výživy a stravovania
- zostavovanie individuálnych nutričných plánov vychádzajúcich z analýzy aktuálnych stravovacích návykov/ nutričného skríningu pacienta
- prednášková činnosť
- meranie kompozície tela na bioimpedančnej analyzačnej váhe InBody 370S (podiel svalovej , tukovej hmoty, viscerálny tuk, BMI, podiel tekutín, obvody tela, metabolický vek….)
- Pomocné sily
- zabezpečujú plynulý výdaj a prípravu diétnej stravy pre pacientov pod dohľadom nutričných terapeutiek a udržiavanie hygieny v súlade s HACCP
Tím OLVaS
Vedúca špecialistka na výživu a dietetiku: Bc. Jana Kondrcová
Zástupkyňa vedúcej na výživu a dietetiku a nutričná terapeutka: Bc. Tereza Valentová
Zástupkyňa vedúcej pre výdaj stravy: Zuzana Krucovčinová
Nutričné terapeutky:
- Anna Zakarová
- Anita Carla Hambálková
- Kristína Vršková
- Veronika Balážová
- Alexandra Krištofičová
Špecialistka na výživu a dietetiku: Ing. et Ing. Martina Lahučká
Garant odboru: PhDr. Lenka Barteková, MPH
Lekárka pre enterálnu a parenterálnu výživu: MUDr. Andrea Fojtová PhD.
Pomocné pracovníčky
Nutričné terapeutky – hlavná budova, Satinského 1, prízemie
Nutričná ambulancia – Cintorínska 3/A, 5. poschodie
Cenník našich služieb nájdete tu: Cenník_OLVaS.pdf