Charakteristika
Botulizmus je zriedkavé, ale závažné ochorenie vyvolané toxínom botulotoxín. Ten sa zaraďuje medzi najsilnejšie toxíny sveta. Už 0,1 mikrogramu, to je 0,0001 mg, je pre človeka smrteľných. Tvoria ho grampozitívne anaeróbne baktérie baktérie (nepotrebujú pre svoj život kyslík) Clostridium botulinum. Tento toxín blokuje neuromuskulárny prenos, čiže prenos nervového signálu na svalovú bunku, čo vedie k paralýze svalov, vrátane dýchacích svalov, čo predstavuje život ohrozujúci stav.
Toxín je prevažne prijatý spolu s potravou, preto ide o otravu jedlom. Osobité ohrozenie vychádza pritom z potravinových konzerv bohatých na bielkoviny, ktoré obsahujú napr. mäso, ryby alebo strukoviny, ktoré sú znečistené Clostridiom botulinom. Pri uzatvorení vzduchu sa baktérie môžu rozmnožovať a tvoriť toxíny.
Rizikové sú najmä potraviny s vysokým obsahom bielkovín, ale aj iné najmä domáce výrobky.
Príznaky
Príznaky botulizmu prenášaného potravinami zvyčajne začínajú 12 až 36 hodín po tom, čo sa toxín dostane do vášho tela. Ale v závislosti od toho, koľko toxínu ste skonzumovali, sa začiatok príznakov môže pohybovať od niekoľkých hodín do niekoľkých dní.
Príznaky potravinového botulizmu zahŕňajú:
- Problémy s prehĺtaním alebo rozprávaním
- Sucho v ústach
- Slabosť tváre na oboch stranách
- Rozmazané alebo dvojité videnie
- Ovisnuté viečka
- Problémy s dýchaním
- Nevoľnosť, vracanie a žalúdočné kŕče
- Paralýza
Kedy navštíviť lekára
Ak máte podozrenie, že máte botulizmus, vyhľadajte okamžitú lekársku pomoc. Počiatočná liečba zvyšuje vaše šance na prežitie a znižuje riziko komplikácií. Rovnako vyhľadajte lekársku pomoc, ak sa po konzumácii podozrivého jedla objavia závraty, slabosť alebo problémy s dýchaním.